Zsaluzia utólag? Erre is van megoldás!

2024-08-12
Csancsa árnyékolástechnika

Rengetegen vannak azonban, akik csak építkezés vagy felújítás után találnak rá erre az árnyékolástechnikai megoldásra. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy a zsaluzia utólag is telepíthető, vagy csak akkor, ha a homlokzat fel van készítve erre?

Az árnyékolástechnika világában szerzett több mint 15 éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött biztosíthatunk róla mindenkit, hogy a zsaluzia utólag is felszerelhető, és ez közel sem kíván olyan sok kompromisszumot, mint ahogyan azt az emberek gondolják. Éppen ellenkezőleg!

Ha már meglévő nyílászárók és kész homlokzat esetén szeretnénk zsaluziát telepíteni, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Kétféle tokszerkezettel is szerelhető a zsaluzia utólag

Amennyiben a zsaluzia utólagos telepítése mellett döntünk, akkor tudnunk kell, hogy kétféle lehetőség közül is válogathatunk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs olyan nyílászáró, ahová ezt az árnyékolót ne lehetne biztonságosan és látványosan telepíteni.

Bár nyilvánvaló, hogy a zsaluzia legesztétikusabb szerelési módja a vakolható tokos variáns, amikor a teljes tokszerkezetet elrejtik a homlokzat mögé, így gyakorlatilag csak a lefutók, illetve az árnyékolást végző lamellák maradnak láthatók.

Zsaluzia utólag? Erre is van megoldás

Csakhogy egy kész homlokzatot túl költséges megbontani, majd visszajavítani ahhoz, hogy vakolható tokos zsaluzia kerülhessen bele. A gyártók ezért találták ki a külső tokos megoldásokat, amelyek közül két lehetőséget is kapnak a megrendelők.

Külső tokos zsaluzia utólag

A külső tokos zsaluzia gyakorlatilag megegyezik a külső tokszerkezetes redőnyökkel, hiszen ugyanazon az elven működnek. Ilyenkor a zsaluzia tokszerkezetét közvetlenül a nyílászáró tokozásához erősítik, ami nagyon masszív megoldás és hatékony árnyékolási lehetőségeket biztosít a gyakorlatban.

Színben teljesen a nyílászáró vagy a homlokzat szerkezetéhez igazíthatók, így megfelelően mély ablaknyílásoknál például teljesen elsüllyeszthetők, vagy a külső homlokzat szintjéhez igazíthatók minden különösebb probléma nélkül.

Kimagasló esztétikai értéke mellett a külső tokos zsaluzia utólag is kellően masszív és sokoldalú árnyékolást biztosít, még az árnyékolási teljesítménye miatt sem kell aggódnunk, sőt a hang- és hőszigetelő tulajdonságok szintén hozzák a kötelezően elvárható szintet.

Homlokzati tokos zsaluzia utólag

Amennyiben a külső tokos zsaluzia utólag nem jelentene megfelelő alternatívát, mert túl szűkös az ablaknyílás, vagy nem lehet biztonságosan rögzíteni az ablakok tokszerkezetéhez az árnyékolót, akkor sem kell kétségbe esni, a homlokzati tokos módszer jó alternatíva lehet.

A homlokzati tok lényege – amint azt a neve is mutatja –, hogy a zsaluzia lényegesen nagyobb szerkezettel rendelkezik, mint az ablak, és azt nem a nyílászáró tokjához, hanem közvetlenül a homlokzathoz kell erősíteni.

Szintén egy esztétikus alternatíva különösen azok számára, akik kedvelik a robusztus megoldásokat, hiszen ez a szerelési módszer semmit sem tud elrejteni az árnyékolóból, de sokak számára éppen ez tetszik a leginkább ilyen esetekben.

A kompromisszumok egyaránt minimálisak az utólagos kivitelezésnél

Hogy milyen kompromisszumokat kell kötnünk abban az esetben, ha utólagos beépítéssel szeretnénk zsaluziát? Először is tudni kell, hogy ezek minimális kompromisszumok, nem mellesleg pedig teljesen szubjektív megítélés alá esnek.

Bizonyos szempontból kompromisszum például, hogy a külső tokszerkezet látható marad, így nemcsak a lamellák láthatók, hanem az egész árnyékoló. Az egyik legszubjektívebb kompromisszum, hiszen sokak szerint a külső tokszerkezet inkább látványos, robusztusabb megjelenést ad az ingatlannak, sőt vagyonvédelmi szempontból sem elhanyagolható a jelenléte.

Zsaluzia utólag? Erre is van megoldás

Szintén egy kicsit elnézőbbnek kell lennünk a zsaluziákkal a külső tokos megoldások kapcsán a hang- és hőszigetelés miatt. Ebből a szempontból nem várható ugyanolyan teljesítmény, de azért jelentős különbséggel sem számolhatunk, sőt a motorizálási-, illetve automatizálási lehetőségek miatt sem kell aggódnunk.

A külső tokos zsaluzia utólagos formában általában nem nyújt rosszabb teljesítményt az árnyékolás minősége kapcsán, mint a vakolható tokszerkezetes típus, ellenben a homlokzatra erősített változat a kiemelt tokozás miatt ezen a téren is követelhet némi kompromisszumot, de jelentősebbet szinte soha.

Miért a zsaluzia?

Akár a homlokzati kialakítás előtt akár később szeretnénk kialakítani, a zsaluzia minden esetben egy előnyös tulajdonságokkal rendelkező árnyékoló, mégpedig a következők miatt:

  • Kimagasló hang- és hőszigetelés: a lamellák záródásával a zsaluzia utólag is képes kiszűrni otthonunkból a napsugarakat és visszaverni a külső zajokat, amivel megnövelhetjük a lakás komfortszintjét.
  • Modern, személyre szabott megjelenés: a zsaluziák a legmodernebb külső árnyékolástechnikai megoldások, amelyek mind a szín, mind a méret tekintetében teljesen testre szabhatók.
  • Precíz fényszabályozás: minden más kültéri technológiával ellentétben a zsaluzia a legsokoldalúbb beállítási lehetőségeket kínálja.
  • Automatizálás és okosítás: nagy előny a zsaluziák mellett, hogy a megfelelő szerkezettel motorizálhatók, így távirányítással is vezérelhetők, szenzorokkal kiegészítve pedig automatizáltan működtethetők a külső hatásokhoz igazodva.
  • Kimagasló ár-érték arány: amennyiben a kapott árnyékolási eredményeket és sokoldalúságot összevetjük a fémszerkezetből fakadó tartóssággal, akkor az egyik, ha nem a legjobb ár-érték arányt kapjuk eredményül.
A zsaluzia utólag is telepíthető: az egyik legfontosabb előny, hogy a zsaluzia azok közé a kültéri árnyékolástechnikai megoldások közé sorolható, amelyek utólagos telepítésre is lehetőséget adnak – méghozzá többféle formában.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák