Terasz árnyékolás viharálló napellenzővel

2024-07-01
Csancsa árnyékolástechnika

A csuklókaros napellenző típusok között ráadásul ma már bárki megtalálhatja a számításait, hiszen minden eshetőségre találhatunk alternatívát. Amiért sokan mégis tartanak tőle egy kicsit, és inkább drágább fix tetőszerkezettel vagy pergolával oldják meg a terasz árnyékolását, az nem más, mint a viharállóság.

Ránézésre ugyanis egy napellenző talán nem tűnik túl erőteljes szerkezetnek, márpedig ezek az árnyékolók a repülőgéptechnológiában is alkalmazott erős alumínium elemekből és csuklókarokból állnak, a sűrűn szőtt és impregnált ponyva miatt pedig az árnyékoló felület kapcsán se legyenek kétségeink.

Hogy mégis mennyire viharállók a napellenzők? Mire figyeljünk a vásárláskor, ha ez a legfontosabb szempont? Egyáltalán mennyire tudja megtámogatni a viharállóságot az okosítás? Cikkünkben minden kérdést megválaszoltunk!

Kerüljük az olcsó napellenzőket!

Amennyiben viharálló napellenzővel szeretnénk ellátni a terasz árnyékolást, akkor a legfontosabb tudnivaló, hogy elkerüljük azokat az olcsó modelleket, amelyek előre legyártott formában, szerelési szolgáltatás nélkül, fix méretekkel, többnyire multinacionális vállalatoknál vásárolhatók meg.

Ezek a termékek sem rosszak a maguk nemében, de tartósságuk össze sem vethető egy prémium napellenzővel. Az ilyen olcsó modellek jellemzően csak arra szolgálnak, hogy kisebb területeken némileg megszűrjék a napsütést, de ennél többet nem várhatunk tőlük.

Hogy mit várhatunk még egy napellenzőtől? Példának okáért azt, hogy ne sérüljön meg egy kisebb szellőtől, ne tegyen kárt benne néhány hónap alatt az UV-sugárzás vagy egy nagyobb eső, hiszen az olcsóbb napellenzőknél ezekre a környezeti hatásokra mind-mind gondosan oda kell figyelni.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy milyen sok hibafaktor származhat például abból, ha a napellenző szerkezetét nem rögzítik megfelelően, hiszen ilyenkor még az enyhébb szelek és esők is komolyabb kárt tudnak tenni benne, sőt akár balesetveszélyessé is válhat az egész.

Milyen környezeti hatásoknak képes ellenállni egy minőségi napellenző?

Mindezt azonban könnyedén elkerülhetjük, ha a terasz árnyékoláshoz minőségi viharálló napellenzőt vásárolunk magunknak, amelyek jellemzően kimagasló ellenállással rendelkeznek, így valóban csak extrém időjárási körülmények között van szükségük arra, hogy biztonságba helyezzük őket.

Terasz árnyékolása viharálló napellenzővel

A jobb napellenzőknek például nem okoz gondot a viharos szél sem, így nyilvánvalóan megmozgatja őket, bele-belekap a szél ezekbe is, de masszív szerkezetük képes ellenállni a nagyobb lökéseknek.

Nyilván ez nem jelenti azt, hogy egy légzuhatagban vagy egy extrém erős nyári viharban ajánlott kiengedve hagyni az árnyékolókat, hiszen ilyenkor a vitorlahatás miatt felfoghatatlanul magas erőhatásoknak kell ellenállnia a ponyvának és a szerkezetnek egyaránt.

A jobb napellenzőknek ezen felül nem okoz gondot az eső sem, hiszen teljesen vízáteresztő bevonattal rendelkeznek. Mivel sokan télen is használják ezeket a kiegészítőket, azt azért fontos kiemelni, hogy az egy-két centiméternyi hótól bár semmi bajuk sem lesz, de a nagyobb havazás már könnyedén kárt tud tenni bennük.

Itt fontos beszélni a rögzítés minőségéről. Nem elég ugyanis, ha a napellenző jó minőséget képvisel, nagyon fontos még, hogy kellően erős csavarokkal és dübelekkel rögzüljön a homlokzathoz – szigetelés esetén elengedhetetlen biztosítani a megfelelő áthidaló csavarozást –, illetve a tetőszerkezethez egyaránt. 

Az okosított napellenzők még nagyobb biztonságban vannak 

Bár a viharállóság egy minőségi napellenző esetében már nem kérdéses, azonban a tartósságot ilyenkor meghatározza az is, hogy a felhasználó maga mennyire figyel oda a felszerelt termékre.

Ha tehát a nagy eső vagy a nagy szél elől a ponyva biztonságba van helyezve, azzal sokkal nagyobb élettartam várható az árnyékolótól. A tulajdonosok azonban nincsenek mindig otthon ahhoz, hogy ezt biztosítani tudják, és ilyenkor jelenthet jó alternatívát az okosítás.

A modern motoros napellenzők ugyanis a megfelelő szenzorokkal akár automatizáltan is működtethetők. Példának okáért elegendő lehet egy szélérzékelő ahhoz, hogy megvédjük szinte mindentől, hiszen a vihar vagy a jégeső egyik jellegzetessége általában a nagy szél.

Egy szélérzékelővel például beállíthatjuk azt, hogy 80 km/h-s széllökés érzékelésekor a napellenző automatikusan biztonságba helyezze magát, így garantáltan át tudja vészelni még a legnagyobb vihart és a legpusztítóbb széllökéseket is károkozás nélkül.

Terasz árnyékolása viharálló napellenzővel

Nyilván a szél mellett eső- vagy fényérzékelőket is alkalmazhatunk, vagy az okos napellenzőknél távolról, a telefonunk segítségével, akár a munkahelyünkről tudjuk vezérelni az árnyékolót, ami a biztonság szempontjából szintén elengedhetetlenül fontos.

Milyen napellenzőt válasszunk, ha fontos a viharállóság?

Bár a masszív kialakítás szempontjából minden napellenző nagyon jó viharállósággal rendelkezik, azonban az egyes típusok között vannak eltérések.

Tudni kell azonban, hogy ezek többnyire csak a tokszerkezet tekintetében különböznek egymástól, tehát ugyanolyan erős és strapabíró csuklókarokkal szerelik őket, sőt a ponyva kvalitását tekintve sem kell kompromisszumokkal számolnunk.

Ebben az esetben inkább az a szempont, hogy a napellenzők zárt állapotban mennyire élveznek védelmet a külső hatásokkal szemben.

Ilyen perspektívából a tokozott napellenzők magasan a legjobbak. Olyan kialakítással rendelkeznek, hogy záródáskor a tokszerkezet teljesen elzárja a ponyvát a külső hatásoktól, így ha nem sikerül eresz alá szerelni, akkor sem lesz vizes egy viharban, és a nagyobb szemű jég sem tud kárt tenni benne.

Mellette vannak még nyitott és féltokozott napellenzők. A nyitott napellenző az, amikor nincs védőburok a behúzott napellenző körül, azaz behúzást követően ugyanúgy el tud ázni például egy viharban, de ha eresz alá lehet telepíteni, akkor ez nyilvánvalóan nem jelent problémát.

A féltokozott napellenzők ezzel szemben a nyitott és a tokozott megoldások között jelentenek átmenetet. Itt már részben egy masszív tokba húzódik vissza a ponyva, illetve a teljes csuklószerkezet egyaránt.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák