Kültéri reluxa vagy zsaluzia? Valójában ugyanaz a kettő!

2024-06-25
Csancsa árnyékolástechnika

Ehhez kapcsolódóan szintén egy nagyon gyakori kérdés, hogy kültéri reluxát vagy inkább zsaluziát válasszunk otthonunkra? Bár sokszor felmerül, valójában azonban ennek a kérdésnek nincs sok létjogosultsága, hiszen valójában ugyanarról a termékről van szó.

A zsaluziát ugyanis nagyon sokan emlegetik kültéri reluxaként, aminek az oka alighanem az, hogy mind a megjelenését, mind a működési elvét tekintve hasonlítanak egymáshoz.

Hogy mit kell tudnunk még a zsaluziákról, illetve pontosan miért nevezik ezeket az árnyékolókat nagyon sokan kültéri reluxaként? Ebben a cikkben most leginkább ezekre a kérdésekre válaszoltunk, de évtizedes tapasztalatainknak köszönhetően természetesen más kapcsolódó témát is érintettünk.

A zsaluzia valójában egy kültéri reluxa

Hogy rögtön a lényegre térjünk, a zsaluzia kapcsán azért hallhatjuk gyakran a kültéri reluxa kifejezést, mert az árnyékoló megjelenését és működési elvét tekintve pontosan olyan hatást kelt, mint egy beltéri reluxa, ami a szabályozott belső árnyékolás egyik alfája és ómegája volt hosszú évtizedeken át.

Tudni kell ugyanis, hogy a zsaluzia és a reluxa egyaránt lamellás árnyékoló, vagyis egymástól meghatározott távolságra elhelyezett forgatható elemek biztosítják a kapcsolódó helyiségek megfelelő árnyékolását, illetve annak szabályozását egyaránt.

A zsaluzia emiatt gyakorlatilag nem más, mint egy lényegesen erősebb szerkezettel, illetve kialakítással rendelkező, direkt kültéri felhasználásra alkalmas árnyékoló, ami erősített megoldásai révén képes ellenállni a szélnek, az esőnek, a hónak és a fagynak egyaránt.

Kültéri reluxa vagy zsaluza

Emiatt tokszerkezete és lamellái, valamint a teljes mozgató mechanizmusa olyan erőteljes alapanyagokból készül, amelyek kimagasló tartóssággal büszkélkedhetnek a környezeti elemekkel szemben, miközben a fényszabályzás tekintetében nincs hozzájuk fogható.

A lamellás kialakítás jóvoltából ugyanis a kérdéses elemek elforgatásával rengeteg fényt engedhetünk át a kapcsolódó helyiségekbe, de záráskor legalább ennyire egyszerűen ki is zárhatjuk a napsugarakat, noha olyan mértékű fényzárás nem érhető el vele, mint a redőnyökkel.

A zsaluzia kialakítása és működése

Amint azt fentebb már írtuk, a zsaluzia pontosan olyan kialakítással rendelkezik, mint egy reluxa, azonban minden eleme strapabíróbb jelleget képvisel, illetve a működés tekintetében egyaránt változatosabb lehetőségek várnak a felhasználókra.

A zsaluzia szerkezete

Szerkezetileg a zsaluzia vagy kültéri reluxa minden esetben egy masszív tokszerkezetből áll. Ez lehet vakolható megoldás, de akár külső- vagy homlokzati megoldás is, hogy bárhol könnyedén alkalmazható legyen.

A vaskos tokszerkezethez oldalirányban lefutók csatlakoznak, míg felül egy több alkatrészből álló elemet találhatunk, benne a tengellyel, illetve a lamellák rögzítését szolgáló megoldásokkal.

Kültéri reluxa vagy zsaluza

Magukat a lamellákat erős kötések tartják össze, amelyek nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy teljesen leeresszük, illetve felhúzzuk a lamellákat, hanem arra is, hogy tengelyük mentén mindegyiket forgathassuk is, ami a kültéri árnyékolás legmagasabb szintjét prezentálja.

A zsaluzia típusok között találhatunk Z-, S- és C lamellás megoldásokat, amelyek kizárólag az árnyékolást végző lamellák alakjára utalnak.

A Z lamellás változatok például nemcsak esztétikusak, de az egyik legsokoldalúbb árnyékolást nyújtják, sőt az S lamellás zsaluziával együtt nagyon jól szigetelnek. A C lamellás változat ezzel szemben főként irodaházakon és ipari létesítményeken kap helyet.

A zsaluzia működtetése

A működtetés kapcsán ma már szintén jelentős különbségeket találunk a zsaluzia és a reluxa között. Míg beltéren jellemzően kizárólag kézi erővel, egyfajta kurblis megoldással működtethető ez a típusú árnyékoló, addig a kültéri változat esetében sokkal népszerűbbek a motorizált megoldások.

Természetesen a külső zsaluziáknál is előfordulhat még a beltérbe vezetett kurbli, amivel a kisebb árnyékolók könnyedén működtethetők kézzel, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók többsége már inkább motorizált formában kéri.

Ennek az előnye a kényelem, hiszen fali kapcsolóval vagy távirányítóval lehet mozgatni az árnyékolást végző lamellákat, így sokkal könnyebben testre szabható, hogy mennyi fény jusson be a lakásba, illetve mennyire maradjon meg a nyílászáró átláthatósága.

Itt fontos beszélni még továbbá arról is, hogy a reluxával ellentétben a zsaluziából motorizálás esetén nagyon könnyen okos árnyékoló válhat néhány kiegészítővel, így például egy fény- vagy éppen szélérzékelővel, sőt akár még okosotthonunk részévé is tehetjük.

Az okosítás lényege, hogy a zsaluzia képes önállóan nyílódni vagy záródni a környezeti hatásokra reagálva, vagyis a megfelelő szenzorokkal beállítható például, hogy napfényre azonnal bezáródjon, ha pedig nem süt a nap, de még napközben vagyunk, automatikusan kinyissa lamelláit, ezzel beengedve a fényt.

Mikor válasszunk zsaluziát?

Hogy mikor lehet előnyös választás otthonunkra egy zsaluzia?

Amennyiben:

  • szeretjük a reluxák által biztosított sokoldalú árnyékolási lehetőségeket, de ragaszkodunk a redőnyök strapabíró kialakításához;
  • egy olyan masszív árnyékolót keresünk, ami ellenáll a szélnek, a hónak, az esőnek, a fagynak és a nagy UV-sugárzásnak is;
  • exkluzív és robusztus megjelenésű árnyékolót keresünk, ami minden nyílászáróhoz tökéletesen illeszkedik;
  • a sokoldalú árnyékolási tulajdonságokat motorizált és okos jellemzőkkel is szívesen kiegészítenénk;
  • nemcsak nyílászárókhoz, hanem kerthelyiségek, kiülők, pavilonok vagy kisházak árnyékolásához keresünk megfelelő megoldást;
  • fontos a testre szabható jelleg mind a színek, mind a méretek tekintetében;
megnövelnénk otthonunk vagyonbiztonságát is.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák