A tokozott napellenző tulajdonságai és karbantartási lehetőségei

2024-08-26
Csancsa árnyékolástechnika

Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy a többinek nincs létjogosultsága, azonban a tokozott modellekre kell a legkisebb figyelmet fordítani, azok igénylik a legkevesebb karbantartást, de ez sem jelenti azt, hogy elhanyagolhatók lennének. Éppen ellenkezőleg!

Mivel nagyon sokan választanak tokozott napellenzőket, és rengeteg kérdést kapunk tulajdonságaikról, így például időjárásállóságukról, illetve karbantartási lehetőségeikről, ezért most úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk egy szakmai cikkbe minden fontos tudnivalót.

Ha tehát szeretne mindent megtudni a kérdéses árnyékolókról, itt és most valamennyi fontos kérdésére választ kaphat. Ha vásárolni szeretne: tokozott napellenző.

Milyen alapanyagokból készül a tokozott napellenző?

A tokozott napellenző kapcsán az egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen alapanyagokból készítik, ami azért fontos tulajdonság, mert ez alapvetően meghatározza a termék időjárásállóságát.

A textilrészekről tudni kell, hogy nagyon stabil, nagyon sűrűn szőtt, impregnált és UV álló alapanyagokból áll – legalábbis minőségi termékek esetén –, így nem okoz nekik gondot sem a tartós napsugárzás, sem az eső. Az egyéb időjárási jelenségek során sem sérülne, ezen a ponton inkább a szerkezetből fakadó sajátosságok korlátozó tényezők.

A tokozott napellenző tulajdonságai és karbantartási lehetőségei

Természetesen a minőségi tokozott napellenzőnek a fémelemei is kimagasló tartósságúak, gyárilag porfestett, extrudált alumínium konzolokból áll össze mind a tokozás, mind a szerkezeti rész, tehát ezek is ellenállnak az UV sugaraknak, illetve a nedvességnek egyaránt.

Természetesen néhány műanyag alkatrész is található az árnyékolókon – ezek többsége jellemzően csak végelem, takaró és így tovább –, amelyek szintén UV stabil kialakításúak, nem árt nekik a tartós napsugárzás sem.

Működtetés

A tokozott napellenző működtetésére kétféle opció van:

  1. hajtókaros
  2. és motoros megoldás.

A hajtókaros napellenzőt a tokszerkezetből kivezetett tartós fém kar tekerésével lehet működtetni. Az óramutató járásának megfelelően kiengedjük, ellentétes irányban pedig felcsévéljük a ponyvát.

A motoros napellenző esetében a tokszerkezetben egy elektromotor található, amit minden esetben villanyszerelő csatlakoztat az elektromos hálózathoz, majd a kapcsolódó programozást már árnyékolástechnikai szakember végzi el.

Ez a megoldás lehetőséget ad a napellenző működtetésére távirányítóval, kapcsolóval vagy okostelefonnal. Érzékelőkkel könnyedén okos rendszerbe integrálhatók, ami okosotthonok esetén nagyon fontos ütőkártya.

Mennyire ellenálló az időjárásnak a tokozott napellenző?

Amint az már az alapanyagokhoz kapcsolódó sajátosságokból is kiderülhetett, a tokozott napellenzők kimagasló ellenállással bírnak a legtöbb időjárási jelenséggel szemben, különös tekintettel az esőre és az extrém UV sugárzásra.

Általános tudnivaló a napellenzőkkel kapcsolatban, hogy ezek árnyékolók és nem féltetők, vagyis kizárólag akkor javasolt használni őket, amikor valóban otthon tartózkodunk és kisebb-nagyobb megszakításokkal a teraszon vagyunk, azaz tudunk reagálni az időjárás változásaira.

Amennyiben ugyanis egy tokozott napellenzőt nem motorizálnak, és nem látnak el szél-, fény- vagy esőérzékelő rendszerrel, akkor az árnyékolót kiengedett állapotában nem ajánlott felügyelet nélkül hagyni.

A kiadós eső, a kisebb szél vagy az extrém UV sugárzás ugyanis nem okoz benne kárt, de a hirtelen feltámadó, viharos széllökések már könnyen kárt tehetnek a szerkezetben, még akkor is, ha ezt nyilvánvalóan meghatározza a szélirány, a szélerősség, illetve a környezet, hiszen előfordulhat, hogy a napellenzőt olyan helyre telepítették, amely minden irányból védve van a szél ellen.

Amennyiben a tokozott napellenző ponyvája megázott, akkor mindig biztosítani kell a megfelelő kiszáradást. Egyetlen kivétel, amikor hatalmas szélvihar van. Ilyenkor nedvesen is bátran visszatekerhetjük a napellenzőt, azonban biztosítani kell, hogy miután a nagy szél megszűnt, akkor vissza kiengedjük és alaposan megszárítjuk.

Ez utóbbi különösen fontos, mert a nedvesen feltekert ponyva könnyedén bepenészedhet, amitől árnyalata akár jelentős mértékben elszíneződhet, illetve foltosodhat. Erre nem árt odafigyelni!

A tokozott napellenző karbantartása

Mint minden árnyékoló, így természetesen a tokozott napellenző is egy állandó karbantartást igénylő kiegészítő, amire nem árt odafigyelni, hiszen ennek elmulasztása hosszabb távon nehézkesebb működést, sőt akár még meghibásodást is vonhat maga után.

A tokozott napellenző tulajdonságai és karbantartási lehetőségei

Ez különösen fontos, mert az árnyékolót csak abban az esetben ajánlott használni, ha megbizonyosodtunk annak tisztaságáról, illetve akadálymentes működési lehetőségeiről egyaránt. 

Hogy milyen karbantartási feladatokkal jár egy tokozott napellenző?

  • Nagyon fontos például, hogy az alumínium felületekről, de különösen a mozgó elemekről a port egy nedves ruhával vagy szivaccsal rendszeresen letöröljük.
  • Amennyiben a textil tisztítását szeretnénk elvégezni, valamilyen tiszta folyóvízzel – a magasnyomású mosó és a maró hatású tisztítószerek alkalmazása tilos – egyszerűen át lehet öblíteni, esetleg egy tiszta szivaccsal kicsit megdörgölni, ez az esetek döntő többségében elegendő a megfelelő tisztaság eléréséhez.
  • Amennyiben tokozott napellenzőnk olyan kialakítású, hogy a csuklókarnál lánc található, azt érdemes szezononként legalább egyszer befújni egy kis WD40-es kenőanyaggal. Szilikon spray vagy gépzsír használata azonban soha nem ajánlott!
  • Szintén tilos mind a ponyva, mind a fémelemek tisztítása erős sörtéjű kefével, drótkefével és egyéb olyan eszközzel, ami megsértheti a felszínt.
Nem ajánlott továbbá a műanyag és a fém elemeket sem átfesteni, sem maró hatású anyaggal bekenni, illetve lefújni.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák