A lamellás pergola típusai és előnyei a ponyvás megoldásokkal szemben

2024-07-15
Csancsa árnyékolástechnika

Alapvetően két nagy típusuk ismert, így a ponyvás és a lamellás pergola.

Bár mindkettő nagyon népszerű, ugyanakkor a lamellás modelleket a sokoldalúságuknak köszönhetően többen veszik számításba, eleve több típusuk is ismert, ennek megfelelően változatosabb árnyékolási lehetőségeket tesz lehetővé.

Hogy milyen típusai vannak a lamellás pergolának, egyáltalán milyen előnyökkel, illetve sajátosságokkal rendelkezik a ponyvás megoldásokhoz viszonyítva?

A lamellás pergola típusai és előnyei a ponyvás megoldásokkal szemben

A megfelelő válaszadáshoz elengedhetetlen először bemutatni az egyes pergolatípusokat, hiszen ezek ismeretében lehet csak összehasonlítani a kérdéses modelleket, illetve megállapítani az előnyöket, illetve a hátrányokat. Lássuk!

A lamellás pergola típusai

Mint fentebb már írtuk, a ponyvás pergolának csak egyetlen típusa ismert, aminek a lényege az, hogy a pergolákra jellemző masszív fémvázra egy speciális, erős szövésű, rendkívül tartós, UV- és vízálló ponyva van kifeszítve, ami kiváló védelmet nyújt az erős napsugárzással szemben.

A lamellás pergolák gyakorlatilag ugyanezt a célt szolgálják, azonban ponyva helyett lamellás kialakítással, ami lényegesen sokoldalúbb árnyékolási lehetőségeket kínál, sőt a hőhatást is képesek jobban enyhíteni. Részben ennek köszönhető, hogy ezeket a típusokat nevezzük bioklimatikus pergoláknak.

Lássuk azonban most, hogy milyen típusai vannak a lamellás pergolának, és azokra mi az általános jellemző!

Forgatható lamellás pergola

A forgatható lamellás pergola egy népszerű modell, hiszen sokkal több lehetőséget kínál a napsugárzás szabályozására, mint például a ponyvás megoldások, azonban tudni kell, hogy esetében a lamellák fix ponton vannak rögzítve, így nem lehet elhúzni, összegyűjteni őket abban az esetben, ha éjszaka valaki a pergola alól gyönyörködne például a csillagokban, vagy ott napozna.

Az ilyen típusú lamellás pergola működése a fix helyzetben rögzített lamellák forgatásában rejlik. Csak a lamellák dőlésszögét tudjuk szabályozni, így lehetőségünk van teljesen összezárni őket, vagy úgy szabályozni a dőlést, hogy a napsugárzást részben, illetve teljes egészében kizárják.

Elhúzható lamellás pergola

Egy egészen más típusú árnyékolási élményt kapunk az elhúzható lamellás pergoláktól. Ezek a típusok ugyanis már nem fix tengely mentén kínálják az árnyékolást, éppen ellenkezőleg, nevükhöz méltóan az elhúzható jellegüknek köszönhetően biztosítják a kellemesen hűvös levegőt.

Az elhúzható lamellás pergola mechanizmusának az alapja ugyanis, hogy a lamellák egy mozgó szerkezetre vannak felfűzve, ennek megfelelően a folyamatos mozgatás hatására záródnak és nyílódnak, miközben lehetőség van teljes zárásra és teljes nyitásra is, ami nagyon sok lehetőséggel kecsegtet.

Forgatható és elhúzható lamellás pergola

A két módszer tökéletes ötvözetét kínálja a forgatható és elhúzható lamellás pergola. Az egyik legkülönlegesebb árnyékolótípus a maga kategóriájában, ami azért olyan közkedvelt, mert nincs olyan helyzet, amikor ne tudna tökéletes árnyékot, illetve klimatikus környezetet teremteni a tulajdonosok számára.

Mint a neve is mutatja, az ilyen típusú lamellás pergola alapja, hogy az árnyékolást szolgáló lemezek teljesen bezárhatók és kinyithatók, de amennyiben szükség van rá, a lamellák a saját tengelyük mentén is forgathatók, ami valóban lehetőségek egész tárházát kínálja.

Milyen előnyei vannak a lamellás pergolának a ponyvással szemben?

Amint az már a fentiekben ismertetett működési mechanizmusok alapján kiderült, a ponyvás kialakítással ellentétben a lamellás pergola sokkal színesebb árnyékolási teljesítményt nyújt, lényegesen magasabb szinteket lehet elérni vele.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a ponyvás pergola rossz, annak is megvan a maga közege, az a helyzet, amikor a legjobb választás, de amennyiben összevetjük a lamellás megoldásokkal, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az árnyékolás sokoldalúságát tekintve több lehetőségünk van.

A lamellás pergola típusai és előnyei a ponyvás megoldásokkal szemben

Bár a lamellás pergola típusai között is van eltérés ebben a tekintetben, azonban ezek a modellek a mozgó lamellák miatt sokoldalúbb megoldásokra adnak lehetőséget, sőt mi több, átengedik, szabályozzák a hűsítő szelet, emiatt bioklimatikus jellegük vitathatatlan.

Ezen kívül a lamellák nagyon erős, időjárásálló anyagból készülnek, ennek megfelelően nemcsak az UV-sugárzásnak és az esőnek, hanem még a nagy szélnek, a kisebb jégesőnek, sőt egy kisebb havazásnak is ellenállnak, ami akár a téli időszakban is lehetővé teszi használatukat – például egy téli kert részeként.

A pergolák általános tulajdonságai

Hangsúlyoznánk továbbra is, hogy a fenti összehasonlítás nem azért készült, mert a ponyvás pergolák rosszak lennének, hiszen az alapok tekintetében gyakorlatilag megegyeznek a lamellás típusokkal.

Ennek megfelelően minden pergolára jellemző, hogy nagyon erőteljes vázszerkezettel és modern megjelenéssel rendelkeznek, így állhatnak saját lábakon, részben homlokzathoz erősítve, de akár betonkoszorúba vagy más szerkezetbe építve is.

Rendkívül ellenállók, többféle árnyalatban érhetők el, miközben természetesen automatizálási, illetve okosítási lehetőségektől sem szenvednek hiányt, lévén ezek a hatalmas árnyékoló monstrumok kizárólag motorizált működtetéssel szerelhetők, azaz kapcsolóval, távirányítóval, esetleg okostelefonos alkalmazással mozgathatók.

Az okosítás egyébiránt egy egészen új szintre tudja emelni mind a lamellás pergolát, mind a ponyvás alternatívát, hiszen nemcsak kényelmesebb az automatizáció, de mindemellett a biztonság tekintetében is óriási előnyt jelenthet, ha egy megfelelő szenzorral például érzékennyé tesszük a pergolát a széllel szemben.
Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák